Het gecombineerde beeld van ADHD wordt gekenmerkt door een aanhoudend patroon van onoplettendheid en hyperactiviteit en impulsiviteit.
Het overwegend onoplettend beeld van ADHD wordt gekenmerkt door een aanhoudend patroon van onoplettendheid.
Het overwegend hyperactief-impulsief beeld van ADHD wordt gekenmerkt door een aanhoudend patroon van hyperactiviteit en impulsiviteit.
De symptomen zijn minstens zes maanden aanwezig in een mate die niet overeenstemt met het ontwikkelingsniveau en die een negatieve invloed heeft op sociale en schoolse of beroepsmatige activiteiten. De symptomen zijn niet te wijten aan andere psychische stoornissen of omgevingsinvloeden (bv. reactie op problemen in het gezin). Verscheidene symptomen waren voor het 12de jaar aanwezig.
ADHD komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Tweederde van de kinderen die voor de puberteit met ADHD worden gediagnosticeerd, houden gedragsproblemen en emotionele problemen in hun ontwikkeling naar volwassenheid. Tot de helft van deze adolescenten heeft nog steeds symptomen van ADHD die tot op volwassen leeftijd aanhouden. Uit onderzoek blijkt dat ADHD vaker voorkomt bij volwassen mannen dan bij vrouwen.
Een diagnose van ADHD kan zowel een kind als een volwassene helpen zijn of haar problemen in het juiste perspectief te zien. Deze mensen hebben vaak een negatief beeld van zichzelf vanwege een opeenstapeling van mislukkingen op school, in de sociale omgeving en in de werksfeer. Door een juiste diagnose, erkenning van de problematiek en hulp van een gespecialiseerde therapeut kunnen positieve resultaten bereikt worden.
Veel mensen hebben baat bij Neurofeedback in combinatie met Cognitieve Gedragstherapie. Aangevuld met psycho-educatie en coaching, kan dit een basis geven waarbij zij nieuwe succeservaringen kunnen gaan opbouwen.
De klachten en mogelijke oorzaken zijn bij iedereen uniek. Daarom maken we de behandeling op maat waarbij we kijken naar de individuele behandelbehoefte van de cliënt, of het nu gaat om een kind of een volwassene.
We starten met een intakegesprek waarna we bij elke cliënt ook een kwantitatief EEG (QEEG) en neuropsychologisch onderzoek afnemen. Daarna gaat de cliënt naar huis met een speciaal slaaphorloge die gedurende 7 dagen de slaapkwaliteit gaat meten. De uitkomsten van deze verschillende metingen geven ons inzicht in de onderliggende oorzaak van de klachten. Hiermee kunnen we een behandeling op maat maken die aansluit bij persoonlijke behoefte van elke cliënt.
Behandeling kan o.a. bestaan uit voorlichting, medicatie, cognitieve gedragstherapie, neurofeedback of een combinatie van deze methoden.
Mocht een neurofeedback behandeling geïndiceerd zijn dan is tele-neurofeedback te overwegen. Tele-neurofeedback maakt het mogelijk om cliënten thuis in hun eigen omgeving te trainen. De cliënt neemt thuis plaats achter zijn/haar computer en start de training via internet terwijl de therapeut meekijkt vanuit onze praktijk en er via de telefoon contact is. Waar nodig wordt de cliënt direct bijgestuurd. Het voordeel van deze vorm van therapie is dat de cliënt niet voor elke sessie gebonden is aan het bezoeken van onze praktijk. Dit bespaart vaak reistijd en reiskosten.
In overleg met uw behandelaar kan met u bekeken worden of u hiervoor in aanmerking komt.