Beheersen dwangmatige gedachten en handelingen uw leven?Een obsessieve-compulsieve stoornis (OCS) – ook wel een dwangstoornis genoemd – wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van dwanggedachten (obsessies) en/of dwanghandelingen (compulsies).

Obsessies zijn hardnekkige, steeds terugkerende innerlijke ervaringen (gedachten, neigingen of beelden) die worden beleefd als opdringerig, verontrustend en ongewenst. U kunt bijvoorbeeld het idee hebben besmet te zijn of anderen te besmetten of te schaden, of het idee hebben dat u iets verkeerd of gevaarlijks heeft gedaan, of overdreven twijfelen over of u dingen wel goed genoeg heeft gedaan, of indringende beschamende beelden hebben over agressieve of seksuele handelingen. Obsessies veroorzaken meestal angst en onrust.

Compulsies zijn herhaalde handelingen (zoals overdreven schoonmaken of handen wassen, verzamelen, ordenen of controleren) of psychische activiteiten (zoals tellen, woorden herhalen of bijgelovige rituelen) waartoe iemand zich gedwongen voelt. Iemand met een obsessieve-compulsieve stoornis probeert hiermee de angst of onrust als reactie op een obsessie te verminderen of een gevreesde ramp te voorkomen.

De obsessies en compulsies zijn tijdrovend en veroorzaken duidelijke lijdensdruk.


Herkent u zichzelf in de kenmerken?

Neem contact op met onze psychologen bij u in de buurt

De aanpak voor de behandeling van dwang/OCS


Als blijkt uit de intake dat er symptomen van een obsessief-compulsieve stoornis aanwezig zijn en een behandeling met rTMS mogelijk geïndiceerd is, wordt vervolgens een kwantitatief EEG (QEEG) afgenomen. Dit is nodig om te beoordelen of rTMS veilig toegepast kan worden. Er wordt incidenteel neuropsychologisch onderzoek gedaan.

Soms kunnen slaapproblemen bijdragen aan de ernst van de obsessief-compulsieve klachten of de klachten in stand houden. Om te beoordelen of slaapproblemen een rol spelen in uw klachten voeren wij een slaaponderzoek uit.

De resultaten van de intake, het vragenlijstonderzoek, het slaaponderzoek en het QEEG bepalen de inhoud van uw behandeling.


Lees meer over onze werkwijze

Dwangklachten/OCS behandelen met rTMS

Obsessief-compulsieve klachten kunnen worden behandeld door magnetische hersenstimulatie gecombineerd met psychotherapie. Magnetische stimulatie is een veilige behandelmethode met minimale bijwerkingen. neuroCare combineert de rTMS-behandeling met psychotherapie waarbij we onze zorg aanbieden in een vriendelijke en comfortabele setting.

rTMS in de praktijk

rTMS wordt uitgevoerd door een psycholoog terwijl u ligt in een comfortabele behandelstoel. Op uw hoofd wordt een magneetspoel geplaatst. Deze spoel genereert een pulserend magnetisch veld dat de doelgebieden in de hersenen stimuleert. Het magnetisch veld genereert een merkbaar tikkend gevoel. De stimulatie is niet pijnlijk maar wordt vaak ervaren als een tintelend gevoel op de hoofdhuid.


Voor wie is rTMS geschikt?

– voor jongeren of volwassenen met een obsessief-compulsieve stoornis;
– voor jongeren of volwassenen met een obsessief-compulsieve stoornis die geen baat hebben gehad bij andere behandelmethoden (bv. medicatie of psychotherapie);
– voor jongeren of volwassenen met obsessief-compulsieve klachten die hun medicatie willen verlagen en begeleiding willen tijdens dit proces.neuroCare staat voor gepersonaliseerde behandeling in de GGZ sinds 2001. Met onze innovatieve visie op diagnostiek en behandeling bieden we effectieve geestelijke gezondheidszorg op maat.

www.neurocaregroup.nl

Copyright neuroCare Group Nederland 2019. Alle rechten voorbehouden