Of u nu wel of geen slaapproblemen ervaart, we nemen altijd een actigrafie-onderzoek af om inzicht te krijgen in het slaappatroon. Er zijn bepaalde factoren die invloed kunnen hebben op de kwaliteit van uw slaap. Een voorbeeld hiervan is blauw licht, waar u aan blootgesteld wordt bij het gebruik van smartphones, tablets, desktopcomputers, LED_ en TL-licht. Bij overmatige blootstelling aan blauw licht in de avond – vooral voor het slapen gaan – stopt ons lichaam met het produceren van het slaaphormoon melatonine, een stofje dat we nodig hebben om te gaan slapen. Dit kan voor en verminderde slaapkwaliteit zorgen. Ook slaapritme, slaap hygiëne en activiteit kan een invloed hebben op onze slaapkwaliteit. Wanneer we niet goed slapen kan dit onze stemming en andere dagelijkse bezigheden beïnvloeden en bepaalde klachten versterken of in stand houden.
De grafiek rechts toont een voorbeeld van slaaponderzoekgegevens gemeten over 7 dagen. Het visualiseert slaappatronen, activiteitenniveau en de hoeveelheid blauw spectrum licht in de omgeving van de persoon die het horloge draagt. Het geeft aan of de slaap consistent is of dat deze verstoord wordt door bepaalde factoren. Aan de hand van deze gegevens, wordt gekeken hoe u uw slaap positief kunt beïnvloeden wat wordt verwerkt in uw persoonlijke behandelplan.
U kunt uw slaaphorloge dragen zodra u het krijgt. Het horloge zal direct beginnen met het meten van uw activiteit, temperatuur en het licht in uw omgeving. Het slaaphorloge kan tegen vocht, maar dompel het a.u.b. niet onder in water. Graag afdoen voordat u gaat baden of zwemmen. Voor het meest optimale resultaat is het van belang dat u het slaaphorloge zoveel mogelijk draagt, vooral tijdens de slaap.
Probeer te onthouden dat u op de blauwe knop op uw slaaphorloge drukt wanneer u naar bed gaat én wanneer u opstaat (de knop geeft een pieptoon als hij correct wordt ingedrukt).
LET OP: De knop is geen AAN/UIT-functie; het slaaphorloge staat altijd AAN!
Om de gegevens van het slaaphorloge beter te kunnen analyseren, vragen we u om 7 dagen lang een slaap-/ waakdagboek in te vullen. Hiermee brengt u ons op de hoogte van details in uw dagschema en bijvoorbeeld wanneer u cafeïne, alcohol of medicijnen heeft gebruikt.