Stap 2

Diagnostisch onderzoek


Waarom is het belangrijk?


Om een passend behandeltraject voor u te kunnen samenstellen, volstaat een intakegesprek niet. Daarom volgt er na de intake altijd aanvullend diagnostisch onderzoek. Zo verzoeken wij u om vragenlijsten in te vullen en een aantal dagen een slaaphorloge te dragen. Is er sprake van een intake voor een rTMS behandeling of neurofeedbackbehandeling dan voeren wij een neurofysiologisch onderzoek (QEEG) uit, soms aangevuld met een uitvoerig (neuro-)psychologisch onderzoek.


Het interpreteren van de gegevens uit een QEEG-rapport vereist training en specialistische kennis. Om het in eenvoudige bewoordingen uit te leggen, registreert en meet een QEEG hersenactiviteit op 26 verschillende locaties van de hersenen. De informatie uit het QEEG rapport wordt samen met de resultaten uit het intakegesprek, de vragenlijsten en de verzamelde informatie uit het slaaphorloge gebruikt voor het opstellen van een persoonlijk behandelplan. In geval van een rTMS behandeling wordt een QEEG ook uitgevoerd om na te gaan of rTMS veilig toegepast kan worden. Het QEEG wordt niet gebruikt voor het stellen van een diagnose.


Wat mag u verwachten

U heeft uzelf – of uw kind – bij ons aangemeld voor intakegesprek met aanvullend diagnostisch onderzoek. Ter voorbereiding op een rTMS- of neurofeedbackbehandeling worden dan een QEEG en/of neuropsychologisch onderzoek voor u ingepland. Het QEEG onderzoek duurt meestal 2 tot 3 uur. In overleg kan het QEEG onderzoek ingepland worden op dezelfde dag als het intakegesprek. Soms moet u voor het QEEG onderzoek eenmalig naar een andere vestiging toe.

Voorafgaand aan het QEEG onderzoek

Vragenlijst en voorbereiding QEEG onderzoek


1. Internetvragenlijst invullen

Voorafgaand aan het QEEG en neuropsychologisch onderzoek is het belangrijk dat u de internetvragenlijst van de Brain Resource Company invult (vanaf de leeftijd van 12 jaar). Hieronder volgt de button naar de internetvragenlijst. De instructie wijst zich vanzelf. Eventueel kunt u hieronder de registratieprocedure stap voor stap bekijken.


  • Bekijk handleiding internetvragenlijst
Bekijk handleiding internetvragenlijst

Hieronder volgt een handleiding voor het gebruik van de internetvragenlijst. Lees deze instructie zorgvuldig door voordat u de vragenlijst via de button bovenaan deze pagina invult.

  1. U heeft van de vestiging waar u zich heeft aangemeld een bevestigingsbrief ontvangen waarin een 8-cijferige ID-code staat vermeld. Deze code heeft u nodig om de vragenlijst in te vullen. Indien u deze code niet heeft ontvangen, neem dan direct contact op met uw vestiging.
  2. Klik op de button bovenaan deze pagina om op de registratiepagina voor het invullen van de internetvragenlijst terecht te komen.
  3. Registreer uzelf als nieuwe cliënt door te klikken op “Registreer”.
  4. Vul uw ID code in (de 8-cijferige ID code zoals vermeld in punt 1)
    Vervolgens geeft u een wachtwoord op (zelf te verzinnen minimaal 6 karakters en maximaal 10 karakters).
  5. Op het scherm hieronder selecteert u alle ‘Mee eens’ vakjes en dan klikt u op “volgende” (rechts onderin).

Let op: Direct na de registratieprocedure start de vragenlijst. Hier kunt u alle vragen invullen en verder gaan door op “volgende” te drukken. Zorg ervoor dat deze vragenlijst volledig ingevuld is voordat het onderzoek plaats zal vinden. NB. Slaagt u er niet in de vragenlijst in te vullen, neem dan contact met ons op.

2. Instructies vóór het QEEG onderzoek

Om uw hersenactiviteit goed en betrouwbaar te kunnen meten is het belangrijk dat de cliënt zich aan de volgende voorschriften houdt op de dag van het onderzoek:

Was het haar ‘s ochtends met een shampoo zonder conditioner en laat het haar goed drogen.


Gebruik die dag geen haarstyling producten (haarlak, gel, wax, etc.). Dergelijke producten kunnen de EEG-metingen verstoren.


Gebruik geen make-up of vettige crème op het gezicht.


Draag comfortabele kleding, bijvoorbeeld een vest, top of T-shirt met een wijd sluitende nek (geen coltruien en andere kleding met een hoog sluitende nek).


Het is belangrijk dat tenminste 6 uur voorafgaand aan het onderzoek géén alcohol, marihuana of andere drugs worden gebruikt.


Rokers worden verzocht om op de dag van het onderzoek roken te minderen en tenminste 2 uur vóór het onderzoek niet meer te roken. Het is niet toegestaan om te roken tijdens het onderzoek.


We verzoeken u om tenminste 2 uur vóór het onderzoek geen cafeïne (koffie, thee, cola, chocolademelk etc.) te consumeren.


Medewerking op deze punten is erg belangrijk! Tenslotte kunt u voor na het onderzoek een eigen kam/borstel meebrengen.3. Het onderzoek


Aan de slag

Allereerst krijgt u een ademhalingsband om uw borstkas om het ademritme te kunnen registreren. Daarna volgt een korte vragenlijst die informeert naar hoe u zich voelt.


Plaatsing van ‘cap’

De onderzoeker meet uw hoofd om de locatie van de electrodes te bepalen. Vervolgens worden er een aantal plekken op uw huid, op en rond uw gezicht licht gescrubd (om de ogen, op de nek, pols, wang, voorhoofd en sleutelbeen) en krijgt u een soort ‘bad-muts’ (cap) op het hoofd met daarin 26 elektroden. Middels elektroden worden het EEG, de oogbewegingen, de spierspanning en het hartritme gemeten. De elektroden worden opgevuld met een zoutmengsel. Met elektrodenstickers worden de elektroden op de huid bevestigd.
Tenslotte wordt er op de middel- en ringvinger een huidweerstandmeter geplaatst die de zweetafscheiding van uw huid meet. Deze voorbereidingen duren ongeveer een half uur, waarna de EEG-opname zal beginnen. U krijgt via het computerscherm en via een koptelefoon instructies over wat er van u verwacht wordt.


Opname van het EEG

We kunnen beginnen met het meten van hersenactiviteit als de cap eenmaal is ingesteld. Uw hersengolven worden gemeten terwijl u een aantal basistaken uitvoert. Verdere instructies worden gegeven via het computerscherm en via een headset. Uw therapeut of technicus zal in een kamer in de buurt aanwezig zijn om te controleren of alles goed gaat. Ouders/verzorgers mogen bij hun kind in de kamer zitten als het QEEG uitgevoerd wordt en mogen helpen met het beantwoorden van de vragen. De EEG-registratie duurt ongeveer 50 minuten. Na het verwijderen van de elektrode cap heeft u de mogelijkheid om in onze wasruimte de overtollige elektrode gel uit uw haar te verwijderen.


Het neuropsychologisch onderzoek

Als dat voor u of uw kind van toepassing is, gaat u daarna verder met het neuropsychologisch onderzoek. Dit onderzoek duurt ongeveer een uur en u voert daarbij neuropsychologische testen uit. Tijdens deze testen zit u alleen in een ruimte achter een touchscreen. Kinderen doen dit eventueel onder begeleiding. Via de koptelefoon en via het computerscherm wordt aangegeven wat er van u of uw kind wordt verwacht.


Analyse

Na afloop van het onderzoek worden uw persoonlijke gegevens verwerkt en opgestuurd naar de database. Binnen twee tot drie weken wordt het rapport terug verwacht en zal er een behandeladvies opgesteld worden door uw therapeut. Dit advies zal samen met u worden besproken in het adviesgesprek waarvoor u door ons wordt uitgenodigd.Heeft u vragen over onze werkwijze?

Neem contact op met de dichtsbijzijnde vestiging

neuroCare staat voor gepersonaliseerde behandeling in de GGZ sinds 2001. Met onze innovatieve visie op diagnostiek en behandeling bieden we effectieve geestelijke gezondheidszorg op maat.

www.neurocaregroup.nl

Copyright neuroCare Group Nederland 2019. Alle rechten voorbehouden