DETECT Onderzoek

In samenwerking met het RadboudUMC, Pro Persona en het Elisabeth TweeSteden Ziekenhuis loopt het onderzoek DETECT. In de DETECT studie doen wij onderzoek naar het effect van magnetische hersenstimulatie (rTMS) op depressieve symptomen, in vergelijking met de gebruikelijke medicamenteuze behandeling.

Wilt u meer weten over dit onderzoek of overweegt u deelname?


Kijk dan hier voor meer informatie.

Bewezen effectieve behandeling bij depressie en dwangklachten / OCS

rTMS behandeling en psychotherapie


rTMS bij depressie

Depressieve stoornissen kunnen worden behandeld met een gecombineerde behandeling van psychotherapie met magnetische hersenstimulatie (rTMS). Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie is een goed onderzochte en wetenschappelijk bewezen behandelingsmethode met minimale bijwerkingen. neuroCare biedt een effectieve behandeling waarbij de gecombineerde behandeling van rTMS en psychotherapie een klinisch significante verbetering meldt bij 66% van de cliënten met therapieresistente depressie (Donse et al. 2017).

rTMS bij dwangklachten / OCS

Obsessieve Compulsieve Stoornis (OCS) kan behandeld worden
door psychotherapie te combineren met magnetische hersenstimulatie
(rTMS). De behandeling kan gegeven worden als aanvulling op of in plaats van medicatie. rTMS is een bewezen effectieve behandelmethode bij depressie met weinig tot geen bijwerkingen, die eveneens geschikt is gebleken voor cliënten met therapieresistente OCS. Bij 55 % van de cliënten geeft de door ons ingezette combinatiebehandeling significante verbetering van de klachten. (Donse et all, 2016, Research Institute Brainclinics / neuroCare Group)


Effectief

De eerste verbeteringen worden meestal zichtbaar na 10 tot 15 sessies.


Intensieve behandeling

Gemiddeld worden na 25 tot 35 sessies (2 of 4 sessies per week) langdurig positieve resultaten geboekt.


Geen medicatie & geen bijwerkingen

rTMS heeft als groot voordeel dat er weinig tot geen bijwerkingen zijn aan de behandeling. Medicatie kan mogelijk onder supervisie van behandelend arts worden afgebouwd.


Wilt u meer weten over deze behandeling?

Bekijk de veelgestelde vragen over rTMS

Wat is rTMS?


(repetitieve) Transcraniële magnetische stimulatie, vaak aangeduid als ‘TMS’ of ‘rTMS’, is een niet-invasieve en medicatie-vrije behandelmethode bij depressie of dwangstoornissen (OCS). Een magnetische spoel wordt geplaatst op het hoofd, die vervolgens specifieke gebieden van de hersenen stimuleert die betrokken zijn bij depressie en/of dwang (OCS).

De behandeling wordt beschouwd als een veilige en effectieve therapie. Waar electroconvulsie therapie (of ECT) therapie onder andere geheugenverlies of andere bijwerkingen kan geven, is rTMS een milde en meer gerichte stimulatievorm die lokaal effectief werkt. Een bijwerking van rTMS die soms voorkomt is lichte hoofdpijn die veroorzaakt wordt door het samentrekken van spieren rondom hals, nek en hoofd en die vanzelf verdwijnt na korte tijd.

Cliënten die deze therapie krijgen, komen in een relatief korte periode 2 of 4 keer per week naar de vestiging voor een behandeling.

Na ongeveer 10 – 20 behandelsessies zijn de eerste positieve effecten waarneembaar. In combinatie met psychotherapie kan dit effect worden versterkt en gestabiliseerd.


Wetenschappelijke stand van zaken


De effecten van de toepassing van Rtms bij depressie en dwangklachten/OCS worden met regelmaat wetenschappelijk onderzocht. Wilt u daar meer over lezen? Dat kan hier.
Overweegt u een rTMS-behandeling?


rTMS in praktijk

rTMS wordt uitgevoerd door uw behandelaar terwijl u in een comfortabele behandelstoel zit. Tijdens de behandeling wordt een magneetspoel op het hoofd wordt geplaatst. De spoel genereert een pulserend magnetisch veld dat de doelgebieden in de hersenen stimuleert. Het magnetisch veld genereert een merkbaar tikkend geluid. Over het algemeen wordt de magnetische stimulatie niet als pijnlijk ervaren.


Voor wie is rTMS geschikt?

– Cliënten met een depressie;
– Cliënten met een ‘behandelresistente’ depressie;
– Cliënten met obsessieve compulsieve stoornis (OCS);
– Cliënten met een depressie of dwangklachten/OCS die hun medicatiegebruik willen verlagen of stoppen.


Contra-indicaties rTMS bij depressie en dwangklachten/OCS

Indien u depressieve klachten of dwangklachten/OCS heeft, kunt u voor rTMS behandeling in aanmerking komen. In enkele gevallen is rTMS niet mogelijk, bijvoorbeeld als u een cochlear implantaat heeft. In de intake wordt bepaald of u voor rTMS in aanmerking komt.neuroCare staat voor gepersonaliseerde behandeling in de GGZ sinds 2001. Met onze innovatieve visie op diagnostiek en behandeling bieden we effectieve geestelijke gezondheidszorg op maat.

www.neurocaregroup.nl

Copyright neuroCare Group Nederland 2019. Alle rechten voorbehouden